Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βία Τιβουρτίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι τρεις ρωμαϊκοί δρόμοι από τη Ρώμη στην Αδριατική Θάλασσα: Via Flaminia, Via Salaria και Via Tiburtina (η νοτιότερη)

Η Οδός προς την πόλη Τίβουρ, λατιν.: Via Tiburtina, είναι μία αρχαία οδός στην Ιταλία, που οδηγεί ανατολικά-βορειοανατολικά από τη Ρώμη στο σημερινό Tίβολι (λατιν:, Tibur) και στη συνέχεια στην Πεσκάρα (λατιν:, Aternum).

Κτίστηκε από τον Ρωμαίο ύπατο Mάρκο Βαλέριο Μάξιμο γύρω στο 286 π.Χ. και αργότερα επεκτάθηκε στα εδάφη των Mάρσι και των Aίκουοι, στο Aμπρούτσο, ως Βία Βαλέρια. Το συνολικό της μήκος ήταν περίπου 200 χλμ. από τη Ρώμη ως το Aternum (τη σύγχρονη Πεσκάρα ). Έβγαινε από τη Ρώμη μέσω των Αυρηλιανών Τειχών στην Πόρτα Tιβουρτίνα και μέσω των Σερβίων Τειχών στην Πόρτα Εσκουιλίνα.

Οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι η Βία Τιβουρτίνα πρέπει να ξεκίνησε ως μονοπάτι κατά την ίδρυση της . Αν και αργότερα έγινε ένας σημαντικός δρόμος, το πρώτο τμήμα της διατηρούσε πάντα το αρχικό του όνομα Βία Βαλέρια, το οποίο ίσχυε μόνο για το τμήμα του δρόμου πέρα από το Tίβουρ. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το τελευταίο τμήμα της πορείας της Βία Τριβουρτίνα από το Albulae Aquae ως το Tίβουρ. [1]

Το Πόντε Λουκάνο, με τον τάφο του Πλαύτιου Λουκάνου, π. 1840.

Υπάρχουν τα ερείπια πολλών ρωμαϊκών γεφυρών κατά μήκος του δρόμου, συμπεριλαμβανομένων των Πόνε Λουκάνο και Πόντε Μαμμόλο.

Ο σύγχρονος δρόμος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
OpenStreetMap του πρώτου τμήματος της Βία Τριβουρτίνα.

Ένας πρώην κρατικός δρόμος με το ίδιο όνομα υπάρχει σήμερα και ακολουθεί την ίδια διαδρομή.

  1. Public Domain 
    Το παρόν λήμμα ενσωματώνει κείμενο από έκδοση που είναι πλέον κοινό κτήμαAshby, Thomas (1911) Chisholm, Hugh, επιμ. Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα (11η έκδοση) Cambridge University Press 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]